2019-01-21 11:56:03• hírek • Közlemény

Hősök és áldozatok – a doni áttörésre emlékeztek Németiben

A Németi Református Egyházközség templomában vasárnap délelőtt megnyitották az imahetet, ugyanakkor a doni hősökre, áldozatokra is emlékezetek.

2019. január 20-án az imahét nyitó istentiszteleten Dr. Tőkés Zoltán csengeri lelkipásztor hirdetett Igét. A doni áttörés 76. évfordulóján Gnandt Zoltán történelemtanár elevenítette fel a kor eseményeit. Az istentiszteletet követően koszorúzásra került sor a templomkertben levő, a doni áldozatok emlékére emelt emlékműnél.

 

Kereskényi Gábor Szatmárnmeti polgármestere közösségi oldalán a következő gondolatokkal emlékezik meg: „Hősök voltak vagy “csupán” áldozatok? Egy biztos: helytállásból példát mutattak. 76 évvel ezelőtt, 1943 januárjában teljesedett be a 2. Magyar Hadsereg sorsa a Don-kanyarban. A tragikus eseményekre, az elesett, megsebesült és fogságba esett honvédekre és munkaszolgálatosokra emlékeztünk ma a Németi református templomban.”

 

Magyar Lóránd parlamenti képviselő, ugyancsak a facebook-oldalon a következő gondolatokat osztotta meg: „Meg kell védeni a hazát, a családot – ezzel a felszólítással küldték a Vörös Hadsereg elleni harcba a II. Magyar Hadsereget. Csak később derült ki, hogy mások céljaiért kellett harcolniuk. Az ellátási és utánpótlási gondok, a súlyos hadászati tévedések viszont megpecsételték a magyar katonák sorsát. Több mint 120 ezren sérültek meg, estek el, vagy kerültek hadifogságba a Don-kanyari ütközetekben, illetve után. De nem a hibákra kell emlékeznünk, hanem a sereg tagjainak erőn felüli helytállására, amely történelmünk tragikus hőseinek sorába emeli őket.”

 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: